Hoe meet ik de dagmaat van een lichtkoepel?

Officieel Dealer
Al onze producten zijn 100% origineel
Garantie
10 jaar garantie op lichtkoepels
Laagste prijzen
Tot 40% korting op alle producten
Officieel Dealer
Al onze producten zijn 100% origineel
Garantie
10 jaar garantie op lichtkoepels
Laagste prijzen
Tot 40% korting op alle producten

Het goed meten van de dagmaat van je lichtkoepel is superbelangrijk. Dit is namelijk de eerste stap om de perfecte lichtkoepel voor je dak te kiezen. Wat is de dagmaat precies? Het is de grootte van de opening in je dak waar je lichtkoepel komt. Deze maat bepaalt hoeveel daglicht je kamer binnenkomt en zorgt ervoor dat je lichtkoepel precies past. Als je niet nauwkeurig meet, kun je allerlei problemen krijgen, zoals tocht of lekkage, omdat de koepel niet goed aansluit.

Stap-voor-stap handleiding voor het meten van de dagmaat

Het meten van de dagmaat, oftewel de binnenmaat van de opening in je dak waar de lichtkoepel komt, is de eerste stap in het proces om een lichtkoepel te plaatsen. Het zorgt ervoor dat je de juiste maat lichtkoepel kiest, die precies past en mooi natuurlijk licht geeft in de ruimte. Een verkeerde maat kan leiden tot problemen zoals een Velux lichtkoepel die niet past of niet goed werkt omdat bijvoorbeeld de bevestigingspunten niet op de juiste locatie zijn aangebracht. Daarom is het belangrijk om nauwkeurig te meten voordat je een keuze maakt.

Benodigde materialen

Voordat je aan de slag gaat met het meten van de dagmaat voor je lichtkoepel, is het belangrijk dat je alle benodigde materialen klaar hebt liggen. Dit zorgt ervoor dat het meetproces soepel verloopt en je geen tijd verliest door het zoeken naar gereedschap. Hier is een uitgebreide lijst van wat je nodig hebt:

 • Meetlint: Zorg voor een lang en betrouwbaar meetlint dat groot genoeg is om de afstanden over de gehele opening te meten. Een meetlint van minimaal 5 meter is aanbevolen, afhankelijk van de grootte van de dakopening.
 • Notitieblok: Een notitieblok of papier is essentieel om je metingen direct op te schrijven. Dit voorkomt dat je cijfers vergeet of verwart tijdens het meten.
 • Pen of potlood: Een pen of potlood om je metingen op te schrijven. Misschien wil je een potlood gebruiken, voor het geval je een fout maakt en iets moet uitgummen.
 • Rolmaat: Als alternatief voor een gewoon meetlint, kan een rolmaat ook handig zijn, vooral als je preciezere metingen moet verrichten.
 • Waterpas: Om te controleren of de dakopening perfect horizontaal of verticaal is, wat kan bijdragen aan nauwkeurigere metingen.
 • Ladder: Zorg voor een stevige en veilige ladder om gemakkelijk en veilig toegang te krijgen tot het dak, indien nodig.
 • Veiligheidsuitrusting: Afhankelijk van hoe hoog of moeilijk toegankelijk je dak is, overweeg dan het dragen van veiligheidsuitrusting zoals een helm of veiligheidsharnas.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is cruciaal voordat je het dak op gaat om de dagmaat voor een lichtkoepel te meten. Dit zorgt niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor de nauwkeurigheid van je metingen. Hier zijn enkele uitgebreide tips om je goed voor te bereiden:

 • Veiligheid eerst: Controleer of je ladder stabiel en stevig is voordat je deze gebruikt om op het dak te klimmen. Gebruik indien mogelijk een ladder met een hoge veiligheidsrating die lang genoeg is om comfortabel en veilig het dak te bereiken.
 • Inspecteer het dakoppervlak: Voordat je begint met meten, neem de tijd om het dakoppervlak waar je gaat werken grondig te inspecteren. Verwijder bladeren, vuil, of andere voorwerpen die in de weg kunnen liggen.
 • Draag gepaste kleding en schoeisel: Zorg ervoor dat je kleding draagt die je bewegingsvrijheid niet beperkt en schoenen met goede grip om uitglijden te voorkomen.
 • Controleer het weer: Plan je metingen op een droge, heldere dag. Natte of winderige weersomstandigheden kunnen het meten gevaarlijk maken.
 • Communicatie: Laat iemand weten dat je het dak op gaat voor het geval je hulp nodig hebt of in een noodsituatie terechtkomt.
 • Neem je tijd: Haast je niet. Neem alle tijd die nodig is om veilig op het dak te komen en je metingen zorgvuldig uit te voeren.
 • Obstakels verwijderen: Zorg dat het meetgebied vrij is van obstakels zoals takken die over het dak hangen, dakpannen die in de weg liggen, of constructie-uitrusting.
 • Markeringen aanbrengen: Als je het meetpunt hebt bepaald, kun je overwegen om dit gebied lichtjes te markeren met krijt of een andere verwijderbare markering. Dit helpt bij het bijhouden van je meetpunten.

De dagmaat van een lichtkoepel meten

Stap 1: Bepaal het meetpunt

Identificeer de binnenzijde van de opening waar de lichtkoepel geplaatst wordt. Dit is je meetpunt.

Stap 2: Horizontaal meten

Meet de horizontale afstand binnen de opening van de ene naar de andere kant. Noteer deze afmeting.

Stap 3: Verticaal meten

Doe hetzelfde voor de verticale afstand. Zorg dat je meet van rand tot rand, binnen de opening.

Stap 4: Tips voor nauwkeurig meten

Meet beide afstanden op ten minste twee verschillende plaatsen voor nauwkeurigheid. Het kleinste verschil kan belangrijk zijn voor een goede pasvorm.

Veelgemaakte fouten bij het meten van de dagmaat

Let op deze veelgemaakte fouten om ervoor te zorgen dat je meting zo nauwkeurig mogelijk is.

Fout 1: Niet rekening houden met de daksparing

Vergeet niet dat de dagmaat verschilt van de maat van de daksparing. De dagmaat is de binnenmaat van de opening, niet de buitenmaat.

Fout 2: Het meetlint niet goed gebruiken

Zorg dat het meetlint strak en recht is tijdens het meten om slordige metingen te voorkomen.

Fout 3: Vergeten de maten te dubbelchecken

Meet altijd twee keer om zeker te zijn van je afmetingen.

Het zorgvuldig en nauwkeurig meten van de dagmaat is absoluut essentieel wanneer je op zoek bent naar de perfecte Skylux lichtkoepel voor jouw dak. Niet alleen garandeert het dat je lichtkoepel naadloos aansluit, maar het zorgt er ook voor dat je ruimte wordt gevuld met de optimale hoeveelheid natuurlijk licht. Door de stappen in dit artikel zorgvuldig te volgen en de veelgemaakte meetfouten te vermijden, vergroot je de kans op een succesvolle installatie die aan al je verwachtingen voldoet. Daarnaast helpt het je om eventuele extra kosten of problemen in de toekomst te voorkomen, aangezien een goed passende lichtkoepel minder onderhoud vereist en beter presteert. Mocht je twijfel hebben, overweeg dan om een professioneel montageteam het hele proces te laten uitvoeren.

Veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met dagmaat?

De dagmaat verwijst naar de binnenmaat van de opening in het dak waar de lichtkoepel geplaatst wordt.

Hoe meet je de dagmaat?

Gebruik een meetlint of rolmaat om de horizontale en verticale binnenmaten van de opening in het dak te meten waar de lichtkoepel komt.

Hoe groot moet een lichtkoepel zijn?

De grootte van een lichtkoepel hangt af van de ruimte en hoeveel natuurlijk licht je wilt binnenlaten. Over het algemeen geldt: hoe groter de lichtkoepel, hoe meer licht.

Hoe meet je een lichtkoepel in?

Meet de dagmaat van de opening in het dak. Dit zijn de afmetingen die je nodig hebt om een lichtkoepel in te meten.