Als je nog geen lichtkoepel hebt, dan start je met de dakopening.

maatoverzicht lichtkoepels

De grootte van de daksparing (C), oftewel het gat in het dak, is afhankelijk van het type opstand dat je hebt.

Het meten van de ruimte voor je lichtkoepel, de ‘daksparing’ (C), hangt af van het type opstand. Er zijn twee soorten opstanden: recht en schuin.

Als je een rechte opstand hebt (te herkennen aan het eindnummer /00), moet de daksparing precies dezelfde grootte hebben als de binnenmaat van de opstand, die we de ‘dagmaat’ (B) noemen.

Als de opstand schuin is…

Echter, als de opstand schuin is, moet de daksparing groter zijn dan de dagmaat. Hoeveel groter, is afhankelijk van het eindnummer van de opstand. Als het bijvoorbeeld eindigt op /20 of /30, moet de daksparing respectievelijk 20 cm of 30 cm groter zijn dan de dagmaat (B).

Hier een voorbeeld ter verduidelijking: Stel, je hebt een schuine opstand die eindigt op /20, en de dagmaat van je lichtkoepel is 1000×1000 mm (B). In dat geval moet de daksparing 1200×1200 mm (C) zijn. Dit betekent dat je zowel de lengte als de breedte van de dagmaat met 200 mm, oftewel 20 cm, moet vergroten om de juiste grootte van de daksparing te bepalen.

Voor een laatste controle:

Controleer de maten

A = Dagmaat, de binnenmaat van de opstand B = Daksparing of dakopening Het is altijd slim om je metingen te controleren om er zeker van te zijn dat je de juiste maat lichtkoepel bestelt. Als je twijfelt, neem dan contact op met een deskundige.

Belangrijke tip: Zorg ervoor dat je meetlint tijdens het meten plat en recht ligt. Kleine fouten kunnen grote gevolgen hebben bij het installeren van je lichtkoepel.

Met deze stappen zou je in staat moeten zijn om nauwkeurige metingen te verrichten en de ideale lichtkoepel voor je platte dak te selecteren. Onthoud: meten is weten!

Klik hier als je de lichtkoepel wilt vervangen met behoud van de opstand.

Welke lichtkoepel kies je?

Bij Lichtkoepelplaza bieden we de scherpste prijzen op VELUX lichtkoepels en Skylux lichtkoepels.

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten lichtkoepels die we bij Lichtkoepelplaza aanbieden.